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Re:  Attorney General Opinion Request on Church Security
Dear Attorney General Paxton,

The recent church shooting in Sutherland Springs was an immense tragedy, the likes of which I
pray to never see again. | know many are thankful for the Texan who stopped this attack through
the exercise of his Second Amendment rights. However, I believe our state laws provide more
protection than many Texans realize. As such, I write to request your opinion under section
402.042 of the Texas Government Code on two specific questions related to church security. 1
hope your answers can further inform and clarify those laws for all Texans.

1) May handgun license holders carry their handguns on the premises of a church
that does not post signs excluding handguns?

2) By passing Senate Bill 2065 in the last regular legislative session, did the
Legislature waive the private security fee for churches that Texas charges to
private institutions?

I believe Texans who are licensed to carry a handgun may carry their handgun at church, unless a
church properly posts a handgun exclusion sign, but confusion seems to exist over this topic
because section 46.035(b)(6) of the Texas Penal Code says that a handgun license holder
commits an offense by carrying “on the premises of a church, synagogue, or other established
place of religious worship.” Many readers may stop there, but section 46.035(i) makes clear that
the above provision “do[es] not apply if the actor was not given effective notice under Section
30.06 or 30.07.” Section 30.06 prohibits the concealed carrying of a licensed handgun. Section
30.07 prohibits the open carrying of a licensed handgun. Taken together, the Penal Code only
criminalizes carrying of a licensed handgun in a church that posts signs excluding that type of
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carrying (open or concealed). That means Texas law treats churches like most other private
facilities. That is, the facility may exclude open carrying, concealed carrying, or both; and
handgun license holders may carry in any manner a sign does not prohibit.

Senate Bill 2065, which passed in the last regular legislative session and became law on
September 1 of this year, prescribes that the fee Texas charges for licensing private security no
longer applies to churches. In 1999, the Legislature passed the Private Security Act to, among
other things, create a board to license and regulate private security. Tex. Occ. Code, §§
1702.001 — 1702.413. The fee for a church (classified as a private business) to obtain a letter of
authority for a voluntary security team was $400, and the annual renewal was $225. 37 Tex.
Admin. Code § 35.131. But out of concern that churches, especially smaller congregations,
could not shoulder such burdens, Senate Bill 2065 was passed. Among other things, that law
exempts churches from the regulations (and fees) under the Private Security Act as long as
volunteer security personnel do not wear uniforms or badges that say “security” or give the
appearance of being a security officer. Tex. Occ. Code, § 1702.333. Accordingly, Texas
churches should be able to assemble volunteer security teams without needing to pay fees or
submit to other regulations under the Private Security Act.

Next legislative session I will continue to support initiatives to clarify the law and protect gun
rights in Texas. Meanwhile, I ask that you please expedite this request so that churches may
know what legal options they have to improve their security. Thank you for all you do for
Texas. 1look forward to your prompt response.
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